a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a

 

Het verhaal van PATIO

Dichtbij het ziekenhuis en tegelijkertijd op een prettige afstand kunnen patiënten en hun naasten ontspannen of juist actief op zoek gaan naar antwoorden op vragen die ze bezighouden. In onze huiskamer staat de kwaliteit van leven met of na kanker centraal. Wie wij zijn? Wij zijn PATIO, het Patiëntinformatiecentrum Oncologie van het Erasmus MC Kanker Instituut.

PATIO is ontstaan uit de wens om de zorg voor oncologische patiënten naar een nóg hoger niveau te tillen. Binnen het Erasmus MC Kanker Instituut staat excellente zorg en onderzoek naar kanker centraal. Dat is wat ons drijft. Door goed te luisteren naar onze patiënten weten we dat een optimale kwaliteit van leven en het verlengen van de levensverwachting onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het is gedurende een ziekteproces, en daarna, belangrijk om alle vragen die er leven na de diagnose kanker beantwoord te krijgen. In het ziekenhuis kun je terecht met alle medische vragen en bij het Patiëntinformatiecentrum Oncologie voor alles wat je daarnaast bezighoudt.

HULP

Wij begrijpen dat het leven als patiënt en als naaste helemaal op zijn kop kan staan. Dat niets meer normaal is. PATIO biedt de gelegenheid om met iemand te praten en dit mag op elk moment in het ziekteproces. Ook als de patiënt weer genezen is. Het kan heel prettig en bevrijdend zijn om met een onafhankelijk iemand te praten. Iemand met een frisse blik én verstand van zaken. Of het nu gaat om je financiën, communicatie met je naasten, terugkeer naar werk of seksualiteit, aan ons kun je jouw verhaal kwijt. Wij verbinden jouw behoeften met de zorg die er is in het ziekenhuis of in de regio. Altijd met het doel om je te ontzorgen en verder te helpen.

WARM

PATIO lijkt in niets op het ziekenhuis, maar we weten als geen ander wat daar leeft en speelt. Met zorg hebben we een veilige en warme omgeving gecreëerd. Het Patiëntinformatiecentrum Oncologie wordt gerund door een klein team van (zorg)professionals en vrijwilligers. Ieder vanuit zijn eigen expertise bieden we een luisterend oor en concrete hulp. Onder het genot van een kopje thee of koffie mag je bij ons zijn wie je bent. Of je nu angstig, boos of verdrietig bent of zin hebt in een kletspraatje met ons of lotgenoten. Het kan allemaal. Ook als je even niets aan je hoofd wil hebben is het een fijne plek om te vertoeven.

WELKOM

In het geval dat een patiënt opgenomen is in het ziekenhuis, komt ons team aan bed langs voor ontspanning, afleiding en verwerking. Het hele jaar door organiseren we workshops, thema- en informatiebijeenkomsten. Ook dat doen we zowel in het ziekenhuis als in onze huiskamer. Wij gunnen het alle patiënten en hun naasten om even niet bezig te zijn met ziek zijn of juist wél, maar dan vanuit het hart. We geloven dat we met persoonlijke aandacht het verschil kunnen maken!

 

 

Het verhaal van PATIO verteld door Joris van der Rijt