John de Wolf ambassadeur van PATIO

Oud voetbalinternational John de Wolf was donderdagochtend in het Erasmus MC voor de opnamen voor een promotiefilmpje voor PATIO.

Ambassadeur
De Wolf is ambassadeur van PATIO, dat 20 december zijn deuren opent in de zorgstraat aan de Zimmermanweg. PATIO is het nieuwe Patiëntinformatiecentrum Oncologie, onderdeel van het Erasmus MC Kanker Instituut.

Ondersteuning
Bij PATIO kunnen patiënten met kanker en hun naasten terecht met vragen die niet medisch van aard zijn. “Bijna alle patiënten hebben tijdens en na de behandeling behoefte aan begeleiding en ondersteuning, maar vinden daarbij lastig de weg. Zorgverleners weten tijdens de polibezoeken van de patiënt niet altijd hoe zij invulling kunnen geven aan niet medische vraagstukken”, vertelt manager Annette Tolhoek van PATIO.

Kinderen
Niet medische vragen kunnen zijn: Hoe vertel ik het mijn kinderen? Hoe vraag ik een hypotheek aan nu ik ziek ben of ben geweest? Kan ik weer terugkeren naar mijn werk, en zo ja, hoe? De vrijwilligers van PATIO helpen zowel patiënten die in het ziekenhuis liggen, als poliklinische patiënten om dit soort vragen beantwoord te krijgen.

Ontzorgen
Dit doen zij door middel van de vier thema’s ontspannen, ontmoeten, ontdekken en ontzorgen. Tolhoek: “Ontspannen: met een kopje koffie of thee, bladeren door een tijdschrift aan de leestafel, of meedoen aan een workshop. Ontmoeten: lotgenoten ontmoeten of een praatje maken. Ontdekken: op zoek gaan naar betrouwbare informatie. Een gastvrouw kan de patiënt daarbij helpen. Ontzorgen: de juiste zorg of ondersteuning vinden met hulp van een ondersteuningsconsulent.”

Consulent
Het aanbod van de afdeling Welzijn & Ontspanning van locatie Daniel wordt geïntegreerd binnen PATIO. “Wat onder meer nieuw is, is de ondersteuningsconsulent. Die verbindt zorgverleners, specialisten, patiënten en hun naasten met elkaar op het gebied van niet-medische zorg en ondersteuning. Denk aan psychologische ondersteuning, huidtherapie en voedingsadvies. Zo stimuleren zij het ontstaan van een netwerk rondom ieder mens met kanker en zijn naasten.”

Conceptstore
De vrijwilligers van PATIO zijn nu al dagelijks van 9.30 tot 11.00 en van 13.30 tot 15.00 uur te vinden in de tijdelijke conceptstore, die te vinden is in de Arcade, naast de receptie van ingang Zimmermanweg. De vrijwilligers zijn herkenbaar aan hun t-shirt met het logo van PATIO. John de Wolf en Stefan Sleijfer verzorgen 20 december om 16.00 uur de officiële opening van PATIO.