a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a

Marcella van der Heijde, muziektherapeut

“Muziektherapie is een vorm van therapie waarbij het doen en ervaren voorop staat. Als je te maken krijgt met de ziekte kanker, staat je leven op z’n kop. Gevoelens van woede, angst en hoop wisselen elkaar af. Er worden behandelingen gestart om de ziekte te bestrijden. Juist dan heb je ook behoefte aan ontspanning, rust en afleiding. Muziek is een taal, die wij allemaal verstaan en kan daarom goed ingezet worden in dit proces. Met muziek aan uw bed kunt u genieten van een muzikale wereldreis.

“Kunstzinnige therapie is een vorm van vaktherapie waarbij het doen en ervaren voorop staat. Door middel van tekenen, schilderen, boetseren en andere creatieve middelen gaan we in de kunstzinnige therapie op zoek naar inzicht en balans. De opdrachten worden afgestemd op je hulpvraag, je proces staat voorop. Kunstzinnige therapie is geschikt voor alle doelgroepen en wordt individueel aangeboden. Nieuwsgierig? Vraag uw verpleegkundige een afspraak met mij te maken. Ik kom graag bij u langs”.

Yvonne Peschier, kunstzinning therapeut

Wike de Klerk, Vaktherapeut Beeldend

Mijn naam is Wike de Klerk (1967) en sinds 2007 werkzaam als vaktherapeut beeldend. Sinds februari 2022 ben ik voor Patio binnen het Erasmus MC werkzaam op de afdelingen hematologie, interne oncologie en soms op de neurologie. Daar bezoek ik patienten op hun kamer om met behulp van tekenen of schilderen, ruimte te bieden aan gevoelens van spanning, angst, verdriet of verveling. We kunnen dan samen naar de tekening kijken en een gesprek hebben over wat iemand bezig houdt.

Een andere mogelijkheid is om uit te gaan van wat iemand nu het meest nodig heeft; draagkracht? Optimisme? Vrolijkheid of troost? Welk beeld past daar dan bij? Dat beeld kan vervolgens getekend of geschilderd worden en tegenover het bed gehangen worden zodat de maker er vaak naar kan kijken.

Tekenervaring of –talent is niet nodig. Nieuwsgierig zijn naar wat tekenen of schilderen je kan opleveren is wel gewenst. Je hoeft ook niet van te voren te weten wat je “moet” tekenen. Ik kan je op weg helpen.

Je kunt mij een berichtje sturen via patio@erasmusmc.nl of via w.deklerk@erasmusmc.nl

Mijn werkdagen zijn op maandag en donderdag en ik kom dan graag bij je langs op de kamer om kennis te maken. Elkaar ontmoeten in Patio is natuurlijk ook mogelijk. 

Op deze pagina delen wij onze inspiratie m.b.t. kunst en muziek. Zo kunt u op momenten dat we niet bij u live aan bed (kunnen) zitten, ideeën opdoen voor tekenen of schilderen, genieten van uw favoriete muziek of gewoon alvast een beeld vormen wie wij zijn. Deze pagina wordt steeds verder gevuld met tips en ideeën, dus kom gerust nog eens kijken!

Muzikale groet van de vaktherapeuten

 

 

Als de lente komt dan stuur ik jou…

In klank en kleur een paasgroet van onze vaktherapeuten!

 

 

 

 

 

Geniet van de lente in huis

Schilder en teken stap voor stap een tak met bloesem. Yvonne laat in deze video zien hoe je dat doet. Laat je inspireren en haal ook de lente in huis!

 

 

 

 

 

Geniet van de lente in huis

Volg stap voor stap hoe je met pastelkrijt een krokus tekent. Laat je inspireren, pak je tekenspullen uit de kast en creëer je eigen lente in huis!

 
 
 

 

 

 

 

 

100 keer KUNST in 10 minuten

100 keer KUNST in 10 minuten is een online art gallery met kunstwerken van WikiArt. Yvonne: “Ik heb kunstwerken gekozen vol kleur, lichtheid, vrolijkheid en liefde. Kunst kan in moeilijke tijden een troost zijn. Ik hoop dat 100 keer kunst in 10 minuten troost en kracht kan geven voor wie het nodig heeft.”


 
 
 

 

 

 

 

 

Maak kanker kansloos Kunstzinnige Therapie

In het kader van de actie ‘Maak kanker kansloos’ is een rapportage geweest over de kunstzinnige therapie in het Erasmus MC Kanker Instituut. In het filmpje fragmenten van het interview met kunstzinnig therapeut Yvonne Peschier en een inkijkje in een sessie met een patient. 

 
 
 

 

 

 

 

Mandala tekenen

Teken samen met kunstzinnig therapeut Yvonne Peschier een mandala.

 

 

 
 
 

 

 

 

 

Kunstkijken met Yvonne

Klik op deze link om het artikel te lezen over kunstkijken met Yvonne

 

 

 

 
 
 

 

 

 

 

 

Aanvraag vaktherapie

Via dit contactformulier kunt u zowel kunstzinnige- als muziektherapie aanvragen.

 

 

 

 

 

 
 
 

 

 

 

 

8 + 11 =

 

Blog

Yvonne heeft een blog over kunst en therapie! Hier vertelt ze over mooie, bijzondere momenten in de kunstzinnige therapie en deelt ze interessante nieuwtjes op het gebied van kunst en creativiteit. Volg haar blog en laat u inspireren! Klik hier 

 

 

 

 

 

 
 
 

 

 

 

 

 

Instagram

Via Instagram delen veel kunstenaars prachtige afbeeldingen van hun kunstwerken, ook veel kunstzinnige therapeuten delen daar foto’s, korte filmpjes en leuke creatieve oefeningen. Zoek bijvoorbeeld met de hashtags (#kunst #kunstzinnigetherapie #tekenen #schilderen #vaktherapie) en geniet van alle inspiratie die voorbij komt!