a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a

 

Ondersteuningsconsulent Jannet den Dekker

 

Ik ben Jannet den Dekker en sinds 1 januari 2019 een van de ondersteuningsconsulenten van Patio, (patiëntinformatiecentrum oncologie).
Van huis uit ben ik maatschappelijk werker en in die hoedanigheid werkzaam geweest onder andere in een revalidatiecentrum en in een centrum wat ondersteuning biedt aan patiënten en naasten die te maken hebben met kanker.

Ervaring leert dat er veel behoefte is aan ondersteunende zorg op het moment dat de diagnose is vastgesteld. De impact van die boodschap is groot. Niet alleen voor de patiënt maar ook de directe naasten, het gezinssysteem.
Patio is dus ontstaan vanuit een behoefte. Een veilige plek, een warme sfeer, een luisterend oor.
Een plek waar patiënten en hun naasten hun verhaal kwijt kunnen, waar de koffie klaar staat maar ook een plek waar ze kunnen wachten tussen de verschillende afspraken door.

Als ondersteuningsconsulent ga ik met de patiënt, met de naasten in gesprek.
Soms hebben ze een hele gerichte hulpvraag en ga ik er gelijk mee aan de slag, maar vaak genoeg kunnen ze de hulpvraag nog niet helemaal onder woorden brengen en dan ga ik tijdens het gesprek alle leefdomeinen langs, zoals, relaties en omgeving, energie en bewegen, lichamelijke veranderingen, voeding en spijvertering etc.
Soms is het genoeg om te benoemen dat het verdriet er mag zijn, dat je je bang en onzeker mag voelen, maar ook dat je boos mag zijn. Het normaliseren van gevoelens.
Als blijkt dat er meer nodig is dan verwijs ik de patiënt/ naasten door naar een professional.
Dat kan in het ziekenhuis zijn, maar ook bij de patiënt/ naasten in de buurt. Het belangrijkste is dat ze de juiste ondersteuning krijgen.

De patiënt/naasten kunnen altijd binnen lopen. Patio is vijf dagen in de week open. Elke dag is er een ondersteuningsconsulent aanwezig.
Mocht de ondersteuningsconsulent op dat moment is gesprek zijn kan er op korte termijn een afspraak worden ingepland.