Op wereldkankerdag, 4 februari, organiseren we normaal gesproken een live verwendag voor poliklinische patiënten. Door Corona zat dat er dit jaar niet in. Samen met Inloophuis De IJssel kwam al snel het idee om dan online iets te organiseren, maar wat en hoe?

Eigenlijk hadden we heel snel een mooi programma met enthousiaste mensen die graag een presentatie wilden geven. Een dag- en een avondprogramma van 9.30 – 21.30 uur. De aftrap was voor Mirjam van Lienen, imago adviseur bij MiVaLi Advies. Zij nam ons mee in het effect van kleur. Mooi om te zien wat een tint verschil je gezicht ineens kan doen opfleuren. Goede tips voor iedereen! Daarna kon je meedoen met BeweegFit, Sonja de Vlaming, oncologiefysiotherapeute van FS Fysio zorgde dat iedereen de dag sportief kon beginnen. BeweegFit is er om je weer kennis te laten maken met bewegen op laagdrempelig niveau.

Mariska Boshoven vertelde haar eigen verhaal waarbij ze tijdens haar zwangerschap te horen kreeg dat ze kanker had. Haar boek hierover met als titel  ‘Bij jou weet je het maar nooit”, kwam 1 februari uit. Yvonne Peschier, vaktherapeut beeldend, volgde met kunstzinnig op adem komen, een mooie oefening met papier en tekenmateriaal om te ervaren hoe je op adem kunt komen met beeldende therapie.

Tijdens de lunch vertelde Marjo van Heiningen, diëtiste in het Erasmus MC, over voeding en kanker. Marjo gaf uitleg waarvoor je bij een diëtist terecht kunt, over gewichtsverlies bij kanker en het risico op ondervoeding. Verder gaf ze informatie over een eiwitrijk dieet en ging ze in op nieuwe ontwikkelingen op voedingsgebied.

’s Middags waren Samantha Wicht en Lenneke de Mooij van Stichting Olijf aan het woord. Samantha vertelde vanuit haar persoonlijke ervaring over hoe zij is omgegaan met het thema kanker en werk en hoe ze hierop terugkijkt. Lenneke deelde haar eigen ervaring in de sessie omgaan met de diagnose. Wat doe je als te horen krijgt dat je niet meer beter wordt? Palliatief bent.  Wat is palliatief eigenlijk? Hoe kun je zingeving aan de dagen geven?  Hoe pak je dit aan? Het was een sessie met een positieve insteek, waar veel met elkaar werd gedeeld.

Het dagprogramma werd afgesloten met de snaren die je raken van muziektherapeute Marcella van der Heijde. In deze presentatie kreeg je een inkijkje in haar werk en werd je meegenomen in de ervaring. Aan het slot kon je heerlijk online genieten en ontspannen van muziek door Marcella.

Om 19.00 uur vervolgden we het programma met vermoeidheid bij kanker door Susan Gabriels.” Ik ben altijd moe”,  “In één keer is die vermoeidheid daar zonder aankondiging”, “Ik kom moe mijn bed uit” Een kleine greep aan klachten, die Susan in haar praktijk als oncologiefysiotherapeut hoort en die vaak als heel beperkend ervaren wordt in het dagelijks functioneren.  Vermoeidheid, wat kun je er zelf aan doen en hoe kom je in beweging? Aansluitend was er een mooie sessie lotgenotencontact onder leiding van Jannet den Dekker, maatschappelijk werker. Iedereen die met kanker geconfronteerd wordt, ervaart op enig moment in meer of mindere mate gevoelens van onzekerheid en angst. Het leven staat op zijn kop en je wereld ziet er ineens heel anders uit. Praten met anderen, onder andere met lotgenoten, kan dan zeer helpend zijn. Susan en Jannet werken allebei als ondersteuningsconsulent in Patio. Zij kunnen je helpen met al je vragen op niet-medisch gebied.

De laatste sessie van de dag was Mindful Kunst Kijken door Yvonne Peschier. Samen kijken naar een aantal kunstwerken en onderzoeken wat er dan gebeurt. De tijd nemen, elkaar aanvullen en door de ander misschien weer iets nieuws ontdekken. Hier ontstonden erg leuke gesprekken, verschillende inzichten en werden ter plekke mooie gedichtjes gemaakt.

Als afsluiting van de dag het lied “Ik hou van mij” met zang en beeld van Marcella en Yvonne.

Van tevoren hadden we wel even wakker gelegen, zou het wel lukken via Teams een mooie online dag te organiseren? Dit was echter helemaal niet nodig. De dag verliep zonder problemen, mede dankzij Marcella, onze regisseur van de dag die alle onderdelen mooi aan elkaar praatte en daar waar nodig ondersteuning aan de deelnemers en presentatoren gaf. Het was mooi dat deelnemers niet alleen vanuit huis, maar ook vanuit bed in de kliniek van het Erasmus MC via de patiënten tablet, het programma konden volgen. Uiteindelijk hebben 75 mensen deelgenomen aan het online programma. Volgend jaar weer online of toch maar liever live?

We hopen in ieder geval op zaterdag 9 oktober een live verwendag te kunnen organiseren. Dus deze datum kan vast in de agenda genoteerd worden.

AnnetteTolhoek

Patiëntinformatiecentrum Oncologie (PATIO)