a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a
sieraden: afrikaans knopen

Een vrolijke ketting ketting knopen volgens een eenvoudige techniek. Dit is iets wat iedereen kan en je hebt beslist eer van je werk tijdens het dragen. Zoek gerust allerlei felle kralen bij elkaar. Hoe kleuriger, hoe vrolijker je sieraad. Neem ook wat grotere kralen.

Benodigde materialen:

  • 15 mooie kralen (of meer als je een langere ketting wil maken), waar een waxkoord van 2mm door kan
  • 3 stukken waxkoord van 1 of 2 mm dik, met een lengte van 2 meter.
  • (je kunt ook kiezen voor 2 stukken waxkoord of 1 extra lang koord)
  • sieradenlijm
  • slotje met 2 veterklemmetjes (optioneel, je kunt namelijk ook een beginlus om de eindkraal heen laten vallen, bij deze optie werk je met 1 koord)
  • kniptangetje
  • platbektangetje

 

Nadat je alle materialen hebt verzameld, gaan we aan de slag. Bepaal als eerste de volgorde van je kralen. Neem nu je 3 waxkoordjes en leg in het midden een knoop. We werken vanuit het midden, zodat we straks de ketting gemakkelijk op lengte kunnen maken. Neem nu de kraal die je in het midden wil. Rijg de kraal aan het waxkoord van 2mm en leg een knoop achter je kraal, alle drie. De volgende kraal rijg je aan de twee waxkoordjes van 1mm (of aan het tweede 2mm koord als je daar voor gekozen hebt). Daarna weer een knoop. De volgende kraal gaat aan het dikkere koord. Dit doe je om en om. Zitten de kralen er aan de ene kant er allemaal aan dan, doe je dit ook aan de andere kant. Hoe simpel kan het zijn. Door de felle kleurtje van de kralen en het waxkoord ziet je ketting er fleurig uit.

Dit soort kettingen, draag ik altijd kort om de hals. Je hebt dan meteen een pittige uitstraling. Ga gewoon even voor de spiegel staan om de lengte te bepalen. Knip de waxkoordjes nu op lengte met je kniptanggetje. Vergeet niet dat er de lengte van het slotje en de klemmetje er ook nog bij komt. Doe nu wat sieradenlijm aan je waxkoordjes en leg ze in je klemmetje. Met het platbektanggetje knijp je ze vast.

Makkelijkere werkwijze: Neem 1 lang koord en maak in het midden een lus (groot genoeg om de eindkraal door te halen, maar wel op zo’n manier dat de lus er niet te makkelijk weer af kan schieten. Bij deze werkwijze doe je wisselend aan elk van de twee draden een kraal. Je kunt er voor kiezen om na elke kraal een knoop in de twee draden te maken, maar je kunt ook na twee kralen een knoop leggen.

Variatie bij beide werkwijzen: Het is ook mogelijk om meerdere (kleine) kralen tussen twee knopen te plaatsen.